top of page

"Vergi Müfettişi, verginin doğruluğunu tespit etmekle yükümlüdür"

Üniversite sınavının ardından lise son sınıf öğrencileri tercihlerini yapabilmek için geri sayıma başladı. Gündemin sürekli değişiyor olması mesleki alanda bilgi yetersizliğine neden olarak öğrenciler arasında tedirginlik yarattı. Bu durum üzerine Vergi Müfettişi Selahattin Avcı, Vergi Müfettişi olmak isteyen öğrenciler için gerekli nitelikleri ve çalışma koşullarını anlattı. Sıkça sorulan soruları yanıtlayarak, mesleki tecrübelerinden bahsetti.

“Mesleki yeterlik sınavlarını başarılı bir şekilde vermek, meslekte devam etmenin olmazsa olmaz şartıdır”


Müfettiş olma sürecine dikkat çeken Vergi Müfettişi Selahattin Avcı, mesleki yeterlilik için gerekli özellikleri dile getirdi. Vergi Müfettişi Selahattin Avcı; “Bir vergi müfettişi, yapacağı vergi incelemesinde tarafsızlık, hakkaniyet, adalet esasları üzerinde durup, devletin ve mükellefin hukukunu gözeterek, ödenmesi gereken verginin doğruluğunu tespit etmekle yükümlüdür. Bu durumda belirli koşullara tabi tutulur. Örneğin, mesleğe başladıktan 3 yıl sonra Vergi Müfettişi unvanına hak kazanmak için, her gün 1 oturum olmak üzere toplam 4 gün mesleki yeterlik sınavlarına girilmektedir. Mesleki yeterlik sınavlarını başarılı bir şekilde vermek, meslekte devam etmenin olmazsa olmaz şartıdır. Ayrıca kişinin mesleki liyakat, adalet, hakkaniyet, mesleki vakur, mevzuatsal ve bilgisayar dili konusunda gelişime açık olması mesleki alanda ilerleyebilmesi için belirgin özellikler arasındadır.” şeklinde konuştu.


“Denetim sırasında soğukkanlı davranmak, stres yönetimini sağlıyor olmak gerekiyor”

Çalışma koşullarındaki stres ve sorumluluk yükünün dezavantaj sayılabileceğinden bahseden Vergi Müfettişi Selahattin Avcı; “Vergi Müfettişliği mesleğinin en önemli risklerinden biri, vergi incelemesi esnasında ödenmesi gereken verginin sehven hatalı(eksik) tespit edilmesidir. Bu durumda hazine zararı oluşacağından inceleme nedeniyle eksik tespit edilen vergi tutarı, vergi incelemesi yapan vergi müfettişine rücu edilerek, vergi müfettişinden tahsil edilmektedir. Bu durumun iş yükünü arttırarak çalışan için stres ve kaygı sağladığını dile getirebilirim. Bu yüzden denetim sırasında soğukkanlı davranmak, stres yönetimini sağlıyor olmak gerekiyor.” dedi.


“Sadece vergi alanında uzmanlaşmak yetmiyor”


Alanda uzmanlaşabilmek için gerekli nitelikleri izah eden Vergi Müfettişi Selahattin Avcı; “Çalışmalarımızı sağlıklı ve pratik bir şekilde yürütebilmemiz için sadece vergi alanında uzmanlaşmak yetmiyor. İncelemenin sıhhati ve incelemenin kanuni süresi içerisinde bitirilmesi noktasında mükellefle sağlıklı, etkili bir iletişim kurulması ve Office programlarının (Word, Excel) etkili bir şekilde kullanılması gerektirmektedir. Bütün sistem ve bilgisayar dili üzerinden yürümekte bu yüzden büyük bir önem teşkil etmektedir.” şeklinde konuştu.


“Pratiklik ve mesleki dayanışma maalesef ki alanda yetersiz kalıyor”


Vergilerin teftişi sırasında yetersiz kaldığını düşündüğü alanları dile getiren Vergi Müfettişi Selahattin Avcı, gelişimi için yapılabileceklerden bahsetti. Vergi Müfettişi Selahattin Avcı; “Pratiklik ve mesleki dayanışma maalesef ki alanda yetersiz kalıyor. Kişisel olarak değerlendirdiğimde benim de pratik eksikliğim olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Alanda biraz daha pratikleşerek işlerimi daha kısa sürelerde tamamlamayı hedefliyorum. Bilhassa mesleki işlerde pratik kabiliyet, mesleki dayanışmayı içeren mesai arkadaşlarım ile verimli bir şekilde iletişim halinde olmak ve mesleki arkadaşlarımın fikirlerinden, bakış açılarından, pratikliğinden istifade ederek bu durumun daha da geliştirilebilir olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.


“Vergi mevzuatında sürekli güncellemeler olması sebebiyle, vergi müfettişi de kendini sürekli yenilemekte, güncellemektedir”


Vergi Müfettişliğinin güncel teknolojiye ayak uydurarak gelişime açık olduğunu vurgulayan Vergi Müfettişi Selahattin Avcı; “Vergi Müfettişliği kesinlikle gelişime açık bir alandır. Öncelikle vergi mevzuatında sürekli güncellemeler olması sebebiyle, vergi müfettişi de kendini sürekli yenilemekte, güncellemektedir. Bilhassa Vergi Denetim Kurulu’nun dijital ortama günden güne etkili bir şekilde entegre olması, biz Vergi Müfettişlerinin de teknolojiyi daha iyi kullanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden Vergi Müfettişliği kendini birçok konuda sürekli güncelleyen bir meslektir. Bunun dışında meslekte asıl zorlayıcı kısmın vergi mükelleflerinin, vergi mevzuatına ve içinde yer alan kanuni terimlere hâkim olmamaları olduğunu düşünüyorum. Vergi Müfettişleri olarak özellikle bu gibi durumlarda oldukça güçlük çekiyoruz. Vergi mükellefleri, inceleme esnasında tespit ettiğimiz hususları anlamak ve kabul etmekte zorlanıyorlar. Bu noktada çok daha anlaşılır bir dil kullanılması gerekiyor. Bu süreçte incelemeyle ilgili tespitleri kanuni dayanakları ile birlikte vergi mükellefine açıklamak icap ediyor. Fakat tahmin edersiniz ki iletişiminde zorlandığımız zamanlar oluyor.” ifadelerini kullandı.



Muhabir: Meryem Türk







bottom of page